piątek, 7 kwietnia 2017

WEEKENDOWA PIZZA - bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

A może pizza? POPROSZĘ!! 
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • drożdże (7 g - dr. Oetker) 
  • 2 łyżki oliwy


Składniki łączymy ze sobą. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut. Kiedy wyrośnie i odpocznie formujemy pizze. Z otrzymanego ciasta możemy zrobić "całą blachę" lub dwie małe pizze. Na blachę wyłożona papierem i posmarowaną oliwą wykładamy nasze ciasto, smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy bazylią i nakładamy ulubione dodatki. U mnie połowa - szynka, pieczarki, ser druga połowa - tuńczyk papryka, oraz tuńczyk suszone pomidory + ser. Pieczemy 25 minut, 200 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz