piątek, 29 kwietnia 2016

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ

Dzisiaj gulasz. Zawsze jest dla mnie improwizacją ponieważ przyprawianie go to czysta loteria ;) Nigdy nie powtórzę drugi raz tego samego smaku, konsystencji czy koloru. Dlatego zawsze wielką niewiadomą jaki smak tym razem będzie dopieszczał moje podniebienie. Wyszło super ;) 
  • ok 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 1 duuuuża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200-250 ml bulionu 
  • ziele angielskie
  • liści laurowy
  • papryka
  • łyżka przecieru pomidorowego

Szynkę myjemy i  kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku - u mnie byłą to domowa, przyprawa do gulaszu a'la z torebki  - ja zgapiłam skład i improwizowałam, ponieważ bałam się "mąki pszennej" która występowała w składzie przyprawy) Smażymy na rozgrzanej patelni. Dorzucamy posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Nie używam mąki do zagęszczania sosów jednak gdy mięso smażyło się, posypałam je płaską łyżką mąki (okazało się to dobrym pomysłem). Gdy mięso będzie przysmażone a cebulka zarumieniona wlewamy bulion. (Mmmm.. czuje czosnek!! :) )  Dusimy pod przykryciem śmiało od 40 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę. Dusimy wszystko ok 20 minut na małym ogniu, do miękkości papryki. TO WSZYSTKO ;)

Pychotka.






1 komentarz: