Znowu na słodko. Tym razem szarotka.
Blacha 20 cm.
ciasto
- 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej)
- jajko
- łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 250-300 g masła
nadzienie -
- 4 duże jabłka
- cynamon
- 3 łyżki cukru
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy - ja używam robota kuchennego. Gotowe jest gdy można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni w celu uzyskania musu.
Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.
Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz