Miały być bułeczki jednak blacha do muffinek zaginęła w akcji :)) Powstały "placuszki", pyszne, czosnkowe, bezglutenowe - inspirowane przepisem z Książki "Kuchnia Polska bez pszenicy".
Przepis :
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 10 g płatków gryczanych ( ja dodałam otręby gryczane)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 25 g drożdży świżych (oryginalnie w przepisie 1 łyżeczka suszonych)
- łyżeczka soli
- zioła prowansalskie, bazylia
- oryginalnie w przepisie dodajemy tyle wody, aby ciasto miała konsystencję budyniu. Ja jednak nie posiadając blaszki do pieczenia, dodałam jej tyle ażeby ciasto nie "rozlało" mi się kiedy wyłoże je na blachę.
W misce mieszamy mąki oraz rozpuszczone wcześniej w łyżce, dwóch ciepłej wody drożdże.Dodajemy kolejno - przecisniety przez praskę czosnek, zioła, bazylię, sól, otręby - oraz stopniowo wlewamy wodę. Odstawiamy żeby ciasto troszkę wysorło po czym wkładamy albo do foremek albo na blachę. 180 stopni, 30- 35 minut. Pychota :))
SMACZNEGO!!! :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz