piątek, 1 maja 2015

CHLEBEK

Kolejne podejście do pieczenia chlebka. Wykorzystałam mieszankę mąk bezglutenowych "własnej roboty" ;) Mianowicie - szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki ryżowej oraz szklanka mąki ziemniaczanej. Wygląda smakowicie, nie mogę doczekać się kiedy ostygnie! :)

Przepis -

• 500 g mieszanki mąki
• 500 ml letniej wody
• 25 g drożdży
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki cukru
• 2 łyżki siemienia  lnianego (dodaje mielone)
• pestki słonecznika

Wymieszane składniki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika 220 stopni, ok 50-60 minut.



SMACZNEGO!!!!!




1 komentarz:

  1. Pyszny, piekę taki od roku, daję tylko więcej oliwy, nie kruszy się wtedy...

    OdpowiedzUsuń