Za słodyczami szczególnie nie przepadam ale pierwsze w życiu pierniczki uważam za udane ;) Oto przepis na moje tegoroczne pierniczki.
- 500 g mąki (użyłam mixu naleśnikowo - pierogowego - makaronowego firmy Bezgluten)
 - 200 g miodu
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3/4 opakowania przyprawy do piernika
 - 60 g margaryny
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Miód rozpuścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika - podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać margarynę. Rozpuścić, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Połączyć otrzymaną masę z mąką, sodą oczyszczoną i jajkami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok 0,5 cm. Wykrawać wzorki. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. 
Ps. Dziurki na sznureczki można łatwo zrobić przed pieczeniem - używając słomki do napojów ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz