Pierogi, pierogi, pierogi - barrrrdzo lubię! Ruskie, z mięsem,
grzybami, kapustą, szpinakiem czy owocami. Pychota. Szaro-buro za oknem
więc postanowiłam umilić sobie popołudnie smakiem - ruskich tym razem.
Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie znoszę samej czynności
lepienia. Krasnoludki tego za mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam
ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi. Do dzieła!! ;) Ułatwiając
sobie to jak tylko mogłam moje pierogi przybrały niecodzienny kształt -
nie ujęło im to jednak smaku ;)
CIASTO na ok 20 sztuk
- 200 g mąki bezglutenowej
- 120 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Ciasto wyrabiamy do dokładnego połączenia się składników i odstawiamy na czas przygotowania
farszu.
FARSZ
- 250 g twarogu
- 400 g ziemniaków (ugotowanych)
- 1 zeszklona cebula
Składniki na farsz łączymy dokładnie razem - (najlepiej za pomocą
maszynki do mięsa). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ładujemy w
pierogi ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Są gotowe chwileczkę po
wypłynięciu na powierzchnię. SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz