środa, 6 stycznia 2016

PIEROGI RUSKIE!!

Pierogi, pierogi, pierogi - barrrrdzo lubię! Ruskie, z mięsem, grzybami, kapustą, szpinakiem czy owocami. Pychota. Szaro-buro za oknem więc postanowiłam umilić sobie popołudnie smakiem - ruskich tym razem. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie znoszę samej czynności lepienia. Krasnoludki tego za mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi. Do dzieła!! ;) Ułatwiając sobie to jak tylko mogłam moje pierogi przybrały niecodzienny kształt - nie ujęło im to jednak smaku ;) 

CIASTO  na ok 20 sztuk 
  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli 
Ciasto wyrabiamy  do dokładnego połączenia się składników i odstawiamy na czas przygotowania 
farszu.  

FARSZ
  • 250 g twarogu
  • 400 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 1 zeszklona cebula
Składniki na farsz łączymy dokładnie razem - (najlepiej za pomocą maszynki do mięsa). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ładujemy w pierogi ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Są gotowe chwileczkę po wypłynięciu na powierzchnię. SMACZNEGO!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz