poniedziałek, 25 stycznia 2016

ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Pomidory, pomidory, pomidory... Co by dzisiaj do nich dodać?? Już wiem!! :)) Zapraszam!!!

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • jajko
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka suszona
  • kaszka kukurydziana
  • oliwa
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami z puszki - ja swoje połączyłam ze świeżo posiekaną bazylią. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ziemniaczkami czy kaszą. U mnie był to ryż basmati.






SMACZNEGO!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz