sobota, 20 grudnia 2014

NALESNIKI KUKURYDZIANE

Naleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis :

CIASTO NALEŚNIKOWE ;
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 300 - 350 ml zimnej wody lub  mleka (zazwyczaj daję pół na pół) 
  • 5-7 łyżek oleju
 Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam razem. Konsystencja powinna przypominać to tradycyjne ciasto. Jeśli jednak nie będzie idealnie należy dosypać mąki lub płynu. Osobiście już potrafię  "na oko" określić moje składniki, który wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być  zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się.


FARSZ do moich naleśników składał się z
  • sera białego
  • kilku  łyżek jogurtu naturalnego
  • cukru waniliowego
 Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz