poniedziałek, 15 grudnia 2014

PIZZA GRYCZANA

     Kasza gryczana nie należy do mich ulubionych kasz. Dlatego kupując mąkę gryczaną miałam wątpliwość czy ją kiedykolwiek użyję. Jednak ochota na pizzę wygrała :)) Buszując po internecie za idealnym przepisem na pizzę trafiłam na całkiem udany. Mianowicie -

PIZZA NA SPODZIE GRYCZANYM (wielkość jak na zdjęciu, prawie cała blacha z piekarnika)
  • 250 mąki gryczanej
  • 200 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oleju do ciasta + olej do nacierania rąk przy formowaniu  ciasta
WYKONANIE
     Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej oraz wodę z dodatkiem drożdży. Mieszamy - najlepiej łyżką gdyż ciast się klei  -ostrzegam :D Wymieszane ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
     Wykładając ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia trzeba być .. cierpliwym :) Cistto bardzo się klei do dłoni, dlatego najlepiej wsmarować w nie (dłonie) olej i kawałek po kawałku,  wyklejać ciastem blachę. Pracochłonne, denerwujące ale dla efektu końcowego warto :) Gdy już "wykleimy" całą blachę  należy jeszcze wygładzić ciasto oraz delikatnie posmarować olejem.

     Teraz już możemy układać na ciasto ulubione dodatki :))
U mnie były to  -sos pomidorowy, cebulka, papryka, kiełbaska, chorizo, pieczarki i mozarella. Wiadomo -  nie jest to typowa pizza do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni ale jak dla mnie - idealny zamiennki. PALCE LIZAĆ!! :))

     Pieczemy jakieś 15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Gdy się upiecze dajmy jej "odpocząć" i zjadajmy ostudzoną - lepiej smakuje ;))

SMACZNEGO!!! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz