PIZZA NA SPODZIE GRYCZANYM (wielkość jak na zdjęciu, prawie cała blacha z piekarnika)
- 250 mąki gryczanej
- 200 ml wody
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oleju do ciasta + olej do nacierania rąk przy formowaniu ciasta
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej oraz wodę z dodatkiem drożdży. Mieszamy - najlepiej łyżką gdyż ciast się klei -ostrzegam :D Wymieszane ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wykładając ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia trzeba być .. cierpliwym :) Cistto bardzo się klei do dłoni, dlatego najlepiej wsmarować w nie (dłonie) olej i kawałek po kawałku, wyklejać ciastem blachę. Pracochłonne, denerwujące ale dla efektu końcowego warto :) Gdy już "wykleimy" całą blachę należy jeszcze wygładzić ciasto oraz delikatnie posmarować olejem.
Teraz już możemy układać na ciasto ulubione dodatki :))
U mnie były to -sos pomidorowy, cebulka, papryka, kiełbaska, chorizo, pieczarki i mozarella. Wiadomo - nie jest to typowa pizza do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni ale jak dla mnie - idealny zamiennki. PALCE LIZAĆ!! :))
Pieczemy jakieś 15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Gdy się upiecze dajmy jej "odpocząć" i zjadajmy ostudzoną - lepiej smakuje ;))
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz