Pierogi ruskie - to jest to!!! ;)
Co będzie potrzebne -
ciasto:
- 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar)
- 1-2 jajka
- 250 ml wody
- łyżeczka soli
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu :)) Gotujemy do wypłynięcia, w osolonej wodzie, ok. 5 minut.
Farsz:
- 400 g sera
- 800 g ziemniaków
- duża podsmażona cebula
- do smaku -sól, pieprz, pieprz ziołowy
Mieszamy i farsz gotowy!! :)) Kwestia farszu jest sporna, gdyż zależy od własnych upodobań i smaków - ja zawsze najpierw gotuje ziemniaki - następnie stopniowo dodaje ser i próbuję, żeby farsz nie był zbyt ziemniaczany albo zbyt serowy. Najprostszym jednak sposobem na udany farsz, wg mnie jest proporcja - 2 części ziemniaków - 1 część sera :)
SMACZNEGO!!! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz