Pierogi ruskie - to jest to!!! ;)
Co będzie potrzebne -
ciasto:
- 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar)
 
- 1-2 jajka
 
-  250 ml wody 
 
- łyżeczka soli
 
    Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu :))  Gotujemy do wypłynięcia, w osolonej wodzie, ok. 5 minut.
Farsz:
- 400 g sera
 
- 800 g ziemniaków
 
- duża podsmażona cebula
 
- do smaku -sól, pieprz, pieprz ziołowy
 
    Mieszamy i farsz gotowy!! :)) Kwestia farszu jest sporna, gdyż zależy od własnych upodobań i smaków - ja zawsze najpierw gotuje ziemniaki - następnie stopniowo dodaje ser i próbuję, żeby farsz nie był zbyt ziemniaczany albo zbyt serowy. Najprostszym jednak sposobem na udany farsz, wg mnie jest proporcja - 2 części ziemniaków - 1 część sera :) 
SMACZNEGO!!! ;) 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz