niedziela, 11 stycznia 2015

TORT NALEŚNIKOWY A'LA BOLOGNESE!! :)

Podano do stołu!!! :))

Naleśniki ; (wyszło mi ich 6)
  • szklanka mixu mąki bezglutenowej
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • szczypta soli
 W moim przypadku na farsz składały się :
  • mięso mielone (0,5 kg)
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pomidory w puszcze
  • kilka łyżek przeccieru pomidorowego rozpuszczonego w odrobinie wody
  • kukurydza
  • mała starta marchewka
  • papryka czerowna
  • sól, pieprz, bazylia, papryka ostra czerwona
Gdy podsmażymy mięso z cebulą i czosnkiem -  dodajemy reszta składników i dusimy ok 15-20 minut aż sos będzie miał "zbitą" konsystencję. Gdy sos będzie gotowy czas zrobić tort!! :)) W naczyniu żaroodpornym kładziemy kolejno naleśnik - sos- naleśnik - aż do momentu aż skończą nam się składniki. Tort kończyć powinien się naleśnikiem, na górze którego zamiast świeczek układamy plasterki mozzarelli i posypujemy sola, pieprzem oraz bazylią. naszą "tortownicę" wkładamy  do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. POLECAM gdyż usłyszałam "TO JEST PYYYYYCHA"!!! :)))

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz