niedziela, 4 stycznia 2015

UPIEKŁAM CHLEB!!! ;)

CHLEBEK BEZGLUTENOWY gryczano - ryżowo - kukurydziany

Co będzie potrzebne :
  •  200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • wg uznania - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika.


     Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć można dodać odrobinę więcej wody. Wymieszane składniki przekładam do formy, przykrywam ścierką i odstawiam na ok 20 minut. Po tym czasie przekładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę na termoobiegu przez ok 50-55 minut.
    Chlebek nie wyrasta zbyt duży a okres jego przydatność do spożycia to ok 4-5 dni.

SMACZNEGO!!! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz